Giclée (dzjieklee)
Een giclée is een in de Verenigde Staten ontwikkelde nieuwe druktechniek met behulp van een inkjetprinter. Na de zeefdruk is dit de nieuwste grafische techniek die door vele kunstenaars toegepast wordt.

De term giclée is afgeleid van het Franse werkwoord “gicler”, dat stralen of vernevelen betekent. In deze druktechniek wordt gebruik gemaakt van ononderbroken inktstralen die verschillende kleurlagen op het papier aanbrengen.
Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclée aan dit nieuwe drukprocedé.
Met gepigmenteerde inkten kan een kleurechtheid worden verkregen van 100 jaar of meer volgens de laatste onderzoeken.

Voor het vervaardigen van een giclée moet het werk allereerst “gedigitaliseerd” worden. Het is dan ook mogelijk deze techniek te gebruiken voor werk dat direct op een beeldscherm wordt ontworpen of met behulp van grafische programma’s wordt bewerkt. Elke giclée wordt handmatig gesigneerd en van oplagenummering voorzien door de kunstenaar. Indien een digitaal werk niet in oplage maar slechts éénmaal wordt afgedrukt spreken we van een mono-giclée

De techniek van mono-giclée wordt door mij al vele jaren toegepast in de ‘unieke digitale bewerkingen’ op Japans rijstpapier.

Dit Japans rijstpapier (silk) heeft een drager nodig vanwege de geringe dikte en transparantie. Het kan worden verlijmd op wit karton en zwevend worden ingelijst achter perspex. Ook kan het bij grotere maten worden verlijmd op linnen en ev. ingelijst in een baklijst.

 

*Mijn schilderwerk (portretten) kunnen op verzoek (tegen geringe vergoeding) afgedrukt worden als giclée in vele maten.

 

NIEUW! 

Geheel nieuw bestaat nu de mogelijkheid om mijn werk als giclée op Plexi-glas af te drukken! Dit heeft een super ‘design’ imago met verrassende diepte van de kleuren. Het wordt in spiegelbeeld op de achterzijde afgedrukt. Het is UV-bestendig en voorzien van een niet zichtbaar ophang-systeem waardoor het enigszins vrij van de wand hangt.

 

Speciaal voor U,

Wilt u uw kunstwerk, (kinder)tekening, foto of wat dan ook (mits digitaal opgeslagen) ook op deze wijze afgedrukt zien, ik kan het in heel veel maten voor u regelen!  Vraag gerust naar prijzen.